Ride a Bike! Reclaim the City

Fiets en verander de stad!
Inspirerende fietsinfrastructuur van over de hele wereld spoort aan tot een zachte herovering van de stad. Daarbij is ontwerpkwaliteit niet zelden de sleutel tot succes. Dat toont ook de internationale tentoonstelling ‘Ride a Bike! Reclaim the city’ van het Duitse Architectuurmuseum DAM uit Frankfurt am Main die vanaf vrijdag 10 september te zien zal zijn in Leuven.

Zes voorbeeldsteden, waaronder Kopenhagen, New York en Oslo, illustreren hoe zij dankzij een fietsvriendelijke stadsplanning wisten uit te groeien tot een meer duurzame en sociale stad. Bovendien krijg je tal van architecturale projecten te zien die fietsmobiliteit bewust integreren in het stadsontwerp. Je vindt er geslaagde voorbeelden van fietsbruggen en fietswegen maar ook autoluwe wijken of ingenieuze oplossingen voor het fietsparkeren. Bijzonder zijn de voorbeelden die tonen hoe fietsmobiliteit inmiddels ingang vindt in het ontwerp van woningen en kantoren.

In het kader van deze tentoonstelling komen bovendien de resultaten in beeld van een wedstrijd rond Vlaamse fietsinfrastructuur, georganiseerd door Stad en Architectuur en Fietsberaad Vlaanderen. De wedstrijd wil wijzen op het belang van een hoge ontwerpkwaliteit en wil het debat voeden over een kwalitatieve geïntegreerde aanpak van duurzame mobiliteit.

Tot slot toont een reeks gefilmde interviews, gerealiseerd door filmmaker Lode Desmet, hoe Leuvenaars fietsen in Leuven ervaren. De interviews brengen uiteenlopende ideeën in beeld over ‘fietsen in de stad’ vanuit de blik van verschillende soorten fietsgebruikers. Leuvense gezinnen, studenten en scholieren, nieuwkomers in Leuven, fietskoeriers, lokale handelaars en shoppers, vertellen er over hun fietservaringen in het dagdagelijkse leven.

KADERACTIVITEITEN
Lezing Helle Søholt – Gehl Architects (DK)
Woensdag 6.10.2021 / Minnepoort Leuven
Het bureau Gehl architects uit Kopenhagen neemt al 20 jaar de leiding in de discussie omtrent leefbare steden op een menselijke maat. Zij observeren in eerste instantie het leven van mensen zelf om met dit inzicht inclusieve buurten en plaatsen te ontwerpen. Dat deze aanpak vanzelfsprekend leidt tot een stad gericht op voetgangers en fietsers, doet CEO Helle Søholt uit de doeken in een inspirerende publiekslezing.
ORGANISATIE Stad en Architectuur vzw in samenwerking met Fietsberaad Vlaanderen
Tickets: via 30CC

STUDIEDAG ‘Ontwerp ruimte voor de fiets’
Donderdag 7.10.2021 / Minnepoort Leuven
De studiedag wil inspireren rond “ontwerpen op maat van de fiets.” Ontwerpers en beleidsmakers van de voorbeeldsteden uit de tentoonstelling worden uitgenodigd naar Leuven om hun kennis uit te wisselen.
De studiedag opent met een keynote van Helle Soholt (ceo Gehl architects) over het ontwerpen van 'Steden voor mensen'. Aansluitend worden zes voorbeeldprojecten uit België, Nederland en Denemarken nader besproken. Ter afsluiting discussiëren Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs, ontwerper Laurent Ney, schepen uit Gent Philippe Watteeuw en vertegenwoordiger van de Fietsersbond Liselotte Gevens over de toekomstige opgaves.
ORGANISATIE Stad en Architectuur vzw in samenwerking met Fietsberaad Vlaanderen

DOE-ACTIVITEITEN
RONDLEIDINGEN voor groepen
Bezoek de tentoonstelling met een gids. Geleide bezoeken voor groepen zijn mogelijk op aanvraag via petra.griefing@stadenarchitectuur.be.
DUUR van de rondleiding: 60'.
PRIJS: € 85 voor de gids / max. 20 personen

FIETSTOCHT door Leuven
Om de stad te ervaren vanuit fietsperspectief, kan je een bezoek aan deze fascinerende expo combineren met een gegidste fietstocht door Leuven.
ORGANISATIE: Cities by Bike / INFO: https://citiesbybike.be/leuven_expo/

BIKE-ZATERDAGEN
Avansa Oost-Brabant organiseert naar aanleiding van de expo een prikkelend aanbod om jong en oud op de trappers te krijgen. Richting een klimaatbestendige en leefbare mobiliteit! Noteer alvast zaterdag 18/09, 16/10 en 6/11 in je agenda. INFO: https://avansa-oostbrabant.be/bike

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar Exporuimte Tweebronnen
Rijschoolstraat 4
Leuven
Wanneer
op dinsdag van 12:00
tot 17:30
op woensdag van 12:00
tot 17:30
op donderdag van 14:00
tot 19:30
op vrijdag van 12:00
tot 17:30
op zaterdag van 11:00
tot 16:30
Deze openingsuren zijn geldig van vrijdag 10 september 2021 tot zaterdag 6 november 2021
Prijs 5 euro
Organisatie Stad en Architectuur vzw
E-mailadres info@stadenarchitectuur.be
Website https://www.stadenarchitectuur.be/#/nl/artikel/1/623

Disclaimer

Deze inhoud werd toegevoegd vanuit de website UiT in Vlaanderen.

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.